Помощ за родителите на бъдещи първокласници. - Форум
[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум » Образование » Начално оразование » Помощ за родителите на бъдещи първокласници.
Помощ за родителите на бъдещи първокласници.
kamentkДата: Четвъртък, 25.08.2011, 14:13 | Съобщение # 1
Начинаещ
Група: Администратори
Съобщения: 38
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
Всеки родител имал първокласник знае колко скъпо струва подготовката за първия учебен ден. Теорията е че всичко трябва да бъде перфектно, но това означава много разходи, а във времена на криза трябва да се пести но от къде? uhm

I. Учебни помагала. Те не могат да бъдат стари, тъй като в тях се пише много. Нямат заместители. Всъщност има много помагала, но учителя е избрал определено издателство и то не може да се замести.

Изводът е следния: от учебници не може да се пести, а и НЕ трябва.

II. Тетрадки, подвързии, химикалки и моливи и пр.

1.Тетрадките поне в началното училище не е необходимо да купувате тетрадки тип тефтер или тетрадки със спирала. Истината е, че те са много красиви, но първолакът трудно ще носи освен 5-те килограма учебници, 1-2 кг. вода и анцуг и гуменки за физкултура. и още допълнително тетрадки които и без друго няма да изпише. Също така тези тетрадки са с високи цени. Ако не разполагате с много средства за бъдещия ученик тук може да спестите много пари.

2. Подвързиите. В момента пазара е пълен със всякакви видове подвързии от най-обикновен найлон, до какви ли не цветни подвързии и такива с картинки на герои от актуалните детски филмчета. Препоръчвам ви да закупите по-обикновенни подвързии. Например от този вид: Изключително здрави и практични са.
Първо ако закупите подвързии със картинки детето ще се затруднява в намирането на необходимата тетрадка. Това означава, че върху самото облекло трябва да залепите етикет, който трудно ще премахнете и олеклото става използваемо само една година,докато върху цветните не трябва да лепите етикет, тъй като те са прозрачни и децата ще могат да залепят етикета върху тетрадката. Второ картинките върху облеклата се променят според актуалните филмчета, те бързо се сменят и детето вече няма да иска да ги използва, докато цветните са винаги актуални. Също така материала от който се изработват цветните облекла е доста по здрав от тези с картинки и детето ще може да ги използва по-дълго. Също така може да използва различен цвят за различните предмети и така да се ориентира по-лесно коя тетрадка или помагало му е необходима. Също така едноцветните са с доста по-ниска цена от тези с картинки. Най-ниска е цената на прозрачните подвързии, но при тях качеството също е доста ниско, а цветните детето може да използва и до 12 клас стига да ги пази.

3. Химикалки и моливи.

В първи клас децата пишат с черни моливи в началото. Зависи от почерга на детето, но е по-добре да му купите меки моливи - В2, В3, изразходват се малко по-бързо, но с тях детето ще пише по-лесно и няма да свикне да натиска много силно листа докато пише. Навик от който детето ще се отучи доста трудно. Също така не купувайте перомолив на първокласника, самия молив е скъп, а и детето ще чупи често миничките с които трябва да пише и може да има момент в който то няма да има с какво да пише, а винаги някой от съучениците му ще може да му услужи с острилка за обикновенния молив.
Химикалките ще му трябват в по-късен етап на първи клас, но и техния избор е важен. Не се изхвърляйте в купуването на някакви химикалки които струват скъпо. Няма смисъл и без друго ученикът ще смени много химикалки през периода на обучението си. Ако детето няма навика да пази вещите си му копувайте еднократни химикали цените на които варират междуу 20 и 40 ст. Ако детето е по-грижливо към вещите си, можете да му купите такива със сменяем пълнител 2 или 3 бройки чеито цени са между 1,5лв и 3 лв. А след това да сменяте пълнителите като цяло общата цена е еднаква, така че избора остава на родителя.

4. Острилка, гумичка, етитеки и подобни, водни бои, блок №4.

-Острилка: по-добре да е метална. По-трудно се чупят и ножчетата могат да се сменят. Напрактика вечна.
-Гумата: трябва да трие добре. Преди да я купите помолете продавача в магазина да я изпробвате, ако не трие добре не я вземайте, нищо че детето може да се блазни от това, че на гумата е напечатан любимия му герой. Обикновенно точно тези гумички не вършат работа.
-Лепило: важното е да е сухо, защото течното се размазва и ако не е добре изсъхнало въху това което детето е лепило или добре затворено може да се разтече по учебниците и раницата. Важното е да е качествено, защото евтиното изисква по-голямо напластяване и свършва по-бързо. Също така работата с него е трудна.
-Водни бои: Не е необходимо да са професионални, но задължително не трябва да са от най-ефтините и некачествените, защото се развалят бързо и изискват много напластяване и свършват по-бързо или стават негодни за консумация.Ефтиното в случея излиза по-скъпо.
-Блок за рисуване. Хубавите блокове или скицници са доста скъпи, а свършват бързо, защото децата драскат и късат листите. Можете да им купите един пакет принтерна хартия която за 500 листа струва най-много 10 лева и също така например 10 листа с по.голяма плътност на хартията, например 150 гр/кв.м Така детето ще има листи за години напред, на цената на 3-4 блока които ще свършат само за първия учебен срок.
-Етикети - Разнообразието е огромно. Цените не са много високи за това избора ще оставя на родителите и първокласниците. Деето може дори да няма нужда от такива ако напишете директно върху учебниците и тетрадките имената и класа му. Ето в този сайт можете да направите етикет за детето си и да го занесете в печатницата да го разпечатат и директно детето да го използва без надписване. етикети

Изводът е следния: от тук може да спестите много.

III. Дрехи.

Дрехите за първия учебен ден. Голяма част от родителите купуват официални друхи за децата си. И се случва така че децата ги носят само веднъж, защото първо такива дрехи не се носят всеки ден второ, ако потрябват, вече не стават на малчугана, тъй като той е пораснал. За това по-добре му купете нов чифт дънки и риза които той в последствие ще носи всеки ден или в случай на семеен празник като коледа, нова година , велик ден, рожден ден и пр..

Дрехите за всеки ден. В списъците на учителите присъстват куп нещо които са меко казано излишни. Защо трябва да утежнявате раницата на ученика с допълнителен анцуг. По-добре купете на детето някакъв по-красив панталон например от полар с който детето може да бъде облечено през дните в които програмата му включва физическо. В повечето родителски форуми открих меко казано БЕЗУМИЯ за това какви дрехи са необходими на детето, като например 3 тениски за физическо. За какво са му на детето 3 тениски??? Трябва му една най-обикновенна едноцветна памучна тениска, която то да облече преди часа и да свали след края на часа. Необходими са най-много 2 такива, за зимните месеци когато дрехите съхнат по-трудно, но все за 1 седмица до следващия час тениската ще изсъхне.

Изводът е следния: от дрехи може да се пести.

IV. Раница.Разнообразието е огромно. Няма смисъл от раници с колелца. Това е НАЙ-ГОЛЯМАТА грешка в купуването на раница. Не може да утежните детето с 5 кг отгоре за този механизам който то ще използва рядко. Дори и да го използва товарът се увеличава с много, пък и тези механизми не са много издръжливи и има риск от бързо повреждане.

Друга грешка е закупуването на раница с една презрамка. Така тежеста се разпределя неравномерно. Това в последствие може да доведе до гръбначни изкривявания.

Препоръчвам ви да не копувате раница с картинки на герои от детските филмчета. Те бързо излизат от мода, а и са доста по-скъпи. Също така качеството е доста лошо.

Най-добре купете среден клас раница. Без картинки които допълнително да я ускъпяват. Така детето ще може да я използва по-дълго време.
Изводът е следния: от раница може да се пести.

V. Мобилен телефон.
Както знаете повечето училища предлагат целодневно обучение за първолаците и родителите се възползват от тази добра възможност да не ангажират бабите и дядовците да гледат децата докато са на работа и учител да следи как те си написват домашните. Естествено тази опция води и до притеснение от страна на родителя дали е добре и тъй като нямат възможност да отскочат до училището да проверят какво се случва с детето те закупуват мобилен телефон, чрез който да са в постоянен контакт с него. Тук разнообразието е невероятно голямо и естествено възниква въпроса какъв модел да изберем. Също така от значение е и тарифни я план на детето.

- Мобилен телефон. Децата от новите поколения са израстнали с техниката и са свикнали с мобиллните телефони от малки, но те не са достатъчно отговорни за да носят по-скъп телефон. Дори и на по-големите ученици и възрастните се случва да загубят мобилния си телефон, а какво остава за дете на 7 години. За това дайте на детето някой стар мобилин телефон който да е достатъчно здрав и евтин. Препоръчвам някой от старите модели на нокия. Също така имат много издръжлива батерия, а не като на смартфоните да се налага 1 зареждане дневно, така детето няма да се окаже без батерия. Също така няма да представляват интерес за кражба от по-големи ученици или улични крадци. Също така ако телефона струва до 50 лева няма да е голям проблем ако детето го загуби, докато ако загуби телефон за 300 лева ще е доста неприятно и за него и за родителя. Тук съществува момента със застрахоките, но те са твърде скъпи и допълнително ускъпяват апарата. Такъв телефон можете да закупите когато се уверите, че детето е достатъчно отговорно да опази такъв телефон или когато то започне да има наложителна неоходимос от някоя от функциите му. Замислте се за какво му е непрекъснат интенет достъп на 7 годишно дете. Също така ако закупите скъп апарат ремонта му ще е по-скъп а децата на тази възраст чупят доста. Също така като по-голям ученик искам да споделя, че ми е изключително неприятно и смешно да гледам как 7 годшно дете ми се разхожда с iPhone 4S или нещо подобно. По-интересното е че ако има такъв апарат детето парадира с него, за това поне първата година не купувайте много хубав мобилен телефон на детето.
- Тарифен план. Задължително на ваучер. Не детето не му трябват 1000 безблатни минути към бабата по майчинd линия и 300 минути към дядото. 800 минути към лелята и 286 минути към други мобилни оператори. То няма да използва телефона повече от това да се свързва с вас и бабите и дядовците. Необходимо е вие да имате минути към него и когато искате то да говори с вас просто затворете и го наберете. Ако разполагас много минути и ли 3G или GPRS интернет то ще свикне да ги използва и безусетно може да премине лимита им и да направи голяма сметка, докато при ваучера ще можете напълно да контролирате месечната му сметка чрез презареждания. Ако то изразходи минутите просто няма да може да провежда разговори за негова сметка, а ще има възможност да приема входящи обаждания.

VI. Джобни пари.

Не разглезвайте детето си като му давате много джобни пари. Детето не може да преценява кое е добре за него и кое не е. То действа първосигнално и си купува това което му хареса, а след 5 минути захвърля ако е предмет, а ако е храна не изяжда цялата а само я отваря и опитва. На дете първи клас не са му необходими повече от 1лв, 1,5 лв. Още повече, че в училищата се дава храна на децата по програмата топло мляко и закуска, а също така на обят между занималнята и учебните часове децата се хранят в училище като им се усигурява или столово хранене или кетъринг, а тези пари са ако детето огладнее да си купи кроасан или нещо подобно с което да се засити ако не му е стигнала предложената в училище храна. Също така няма да му се наложи да дава пари а нещо в училище, тнъй като в начален курс парите за материали и консумативи в училище се събират от родителя, също така няма да използва градски транспорт само, за което да са му неободими паи за разлика от по-големите ученици. Ако му давате повече пари от необходимото то ще свикне да разполага с възможности което не е добре нито за него нито за вас като родители.Родители, не се ръководете от принципа " нека да има детето" при закупуване на необходимите му неща за училище. То не се нуждае от толкова много удобства и някои от тях дори ще му пречат.


Надявам се да съм полезен. Успех. smile
 
Форум » Образование » Начално оразование » Помощ за родителите на бъдещи първокласници.
Страница 1 от 11
Търси:

Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net