Български и румънски студенти на Острова се страхуват от изключване заради замразените заеми - 21 Януари 2014 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Харесва ли ви подобрения дизайн на сайта?
Общо отговори: 22
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2014 » Януари » 21 » Български и румънски студенти на Острова се страхуват от изключване заради замразените заеми
15:47
Български и румънски студенти на Острова се страхуват от изключване заради замразените заеми

Български и румънски студенти в британски университети се страхуват, че ще загубят местата си заради замразяване на някои заеми като част от разследването на Компанията за студентски заеми (SLC) за незаконно получени помощи, разказва "Индипендънт".
Засегнатите са били уведомени от университетите си или от "Студентско финансиране" (SFE), че вече не могат да кандидатстват за заеми или финансиране за издръжка и не могат да плащат таксите си. На някои дори е поискано да започнат да изплащат парите, защото се смята, че са прекъснали обучението си.

 "Това е абсурдно", казва Райна Петрова, студентка втора година по международни отношения в лондонския университет "Метрополитън", която миналата седмица разбрала, че вече не може да кандидатства за финансиране, след като не е получила обичайния си заем за дневни разходи. Тя се страхува, че ще изгуби мястото си, ако не успее да плати следващата част от семестриалната си такса. От университета отказват коментар.

Миналата година част от заемите за студенти от България и Румъния бяха замразени заради разследване за подозрително високия ръст на записалите се да учат в британски висши учебни заведения младежи от двете страни. Изискването е да са живели три години в страната, за да имат право на кредит за издръжка.

Всеки студент ще трябва да представи допълнителни доказателства, че наистина е живял в страната. От него ще се изискват документи, удостоверяващи, че е самоиздържащ се, че е плащал такса смет и сметки за битови нужди, извлечения от банковите му сметки.

 "Действията на властите се основават само на нашата националност", коментира студент втора година по българско-турска криминология от Университета на Западна Англия, пожелал анонимност. "Ние не искаме помощи, а просто взимаме назаем", допълва той. Неговите плащания са били замразени без предварително известие, въпреки че е предоставил информация на SFE, когато за пръв път кандидатствал за заемите.

Той възнамерява да намери работа на Острова, след като завърши: "Наистина съм благодарен на Великобритания, че ми дава възможности, които не съм имал в България, и наистина искам да върна услугата. Искам да дам принос за тази страна."

Директорът за маркетинг и комуникации в университета заявява: "Знаем само за един засегнат студент. Студентът е съветван за финансовата подкрепа, предоставяна от университета, като краткосрочни заеми, с които да му се помогне за разходите за живот."

 "Цялата ситуация изглежда напълно безразсъдна", казва Цветомир Димитров, студент трета година в Университета в Нортамптън. Той се свързва със "Студентско финансиране", след като получава писмо от университета си, в което се казва, че ще трябва да започне изплащане на таксите. Заемите му са замразени и е помолен да предостави сметки, банкови извлечения и данъчна информация.

За щастие университетът проявява разбиране: "Решението е било взето от Компанията за студентски заеми/"Студентско финансиране" и е засегнало малък процент от студентите в Университета в Нортамптън. Екипът на университета за финансови съвети работи със студентите за предоставяне на доказателствата за пребиваване, за да се разреши въпросът и да бъде възстановено финансирането."

Румънският студент Даниел казва, че ситуацията е безсмислена. Той учи втора година финанси и бизнес икономика и е получил имейл от SFE с молба да изплати финансиране за издръжка в размер от 1118 паунда. "Правят живота на всеки румънец и българин ужасен", казва Даниел.


Той е разговарял със съветник в университета, защото се страхува, че може да бъде изключен, но са го уверили, че това не е вярно, противно на имейл от SFE, според който Даниел трябва да започне да изплаща заема си. По думите му според SFE той вече не учи и оттам приемат, че е прекъснал курса.

Компанията за студентски заеми твърди, че не е изтегляла никой студент от курсовете му. "SLC писа на всички български и румънски студенти, които получават подкрепа за издръжка, с молба за допълнителна информация, за да подкрепят твърденията си, че пребивават във Великобритания от три години. Плащанията са спрени, докато не бъде предоставена информацията. Когато студентите предоставят поисканата допълнителна информация, финансирането им ще бъде възстановено."

Преглеждания: 382 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Януари 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net