Дуална система в образованието ще е добре и за бизнеса, и за заетите лица, според социалния министър - 14 Юни 2012 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 52
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2012 » Юни » 14 » Дуална система в образованието ще е добре и за бизнеса, и за заетите лица, според социалния министър
19:25
Дуална система в образованието ще е добре и за бизнеса, и за заетите лица, според социалния министър
Работи се за преминаване към „дуална система” в българското образование. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Тази система е разработена преди много години в Германия и вече в цяла Европа се признава като успешен модел за добата връзка между бизнеса и образователната система.
„Имаме вече добри примери в няколко региона в страната. С промените в образователната система се работи да преминем към дуалната система в България, което ще е добре и за бизнеса, и за заетите лица”, коментира Младенов.
„Дуалната система определено се счита за позитивна и много ефикасна в редица страни от ЕС – Германия, Австрия. България също направи своите първи крачки. Дуалната система представлява възможността на децата, които завършват професионалните гимназии с ученето да придобиват професионален стаж още докато учат, като усвояват не само теоретични познания, но и практически”, обясни Деяна Костадинова – секретар на президента по социални политики, младежта и спорта. По думите й, това трябва да става в съответствие със законовите изисквания. Все още има някои законови пречки да се въведе тази система и се очаква решение от страна на Министерството на образованието.
Костадинова заяви, че на заседанието на съвета се е стигнало до консенсус по това, че акцентът трябва да бъде върху насърчаване на заетостта в сектори, които могат да генерират бърз и устойчив икономически растеж, без да се подценяват потребностите на уязвимите групи. „Получи се много добра дискусия. Имаше представители от всички политически партии. Очерта се консенсус по социалните политики. Потвърдиха се политиките, които е предприело българското правителство за икономически растеж и заетост до края на 2020 г. Не случайно над 650 000 души са се възползвали досега в една или друга степен по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тя е променила техния живот по някакъв начин към по-добро”, коментира социалният министър Тотю Младенов.
Източник : Агенция Фокус - http://www.focus-news.net
 
Преглеждания: 404 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Юни 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net