Изключително висок интерес към целодневното обучение за първи клас - 14 Ноември 2011 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Успяват ли да се ориентирате в сайта
Общо отговори: 32
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2011 » Ноември » 14 » Изключително висок интерес към целодневното обучение за първи клас
09:58
Изключително висок интерес към целодневното обучение за първи клас

Занималните за първокласници са претъпкани, сформират се групи с по над 40 хлапета, седят по 3 на чин и понякога поради невъзможност на възпитателите да обърнат внимание на всички се прибират у дома с ненаписани домашни за следващия ден, пише 24 часа.

Едно от учебните заведения с този проблем в Пловдив е СОУ "Паисий Хилендарски". В трите паралелки първолаци там има общо 75 деца. Родителите на 45 от тях са ги записали в целодневно обучение - няма кой да гледа първолака у дома след края на учебните занятия.

Майката на Мариета Димитрова от 1 "а" работи в Пловдивския университет и не може да се прибере преди 17,30 ч. Сестра й е на 23 години, вече е завършила висше и се оглежда за работа, затова и тя не може да помага с четенето и писането, а бабите са далече - в Асеновград и Несебър.

На Мариета обаче й харесва да е цял ден в училище. Тази сутрин изкарала четирите редовни часа - музика, български, роден край и пак български. После ядохме в стола и играхме навън, разказва на един дъх момичето от първия чин. В ранния следобед първолаците вече са прибрани в клас за следобедното учене и писане на домашни. Този ден на занималня са дошли 32 деца. И с 13 отсъстващи стаята се пука по шевовете. Чиновете на средната редица са с по 3 седалки, за да може да се поемат повече малчугани. Максималният капацитет на стаята е 36.

Още на първата родителска среща през май разясних, че нямаме възможност да поемем всички деца, обясни директорът на Соли Христов. Двусменният режим в училището и разделянето следобед на някои паралелки на две групи по чужди езици и информационни технологии заема всички свободни помещения. Така остава само една класна стая за занималня на първолаците, а в нея не могат да се поберат всичките 45 желаещи. Майките обаче се примолили на директора да не връща техните деца с уговорката, че няма да ги пращат всеки ден на следобедните занятия.

Единственото решение с претъпканите занимални в големите училища е да се намали приемът на първолаци. Директорите обаче не са склонни, защото това веднага ще свие размера на делегирания бюджет, който се сформира възоснова на броя деца.

В тази ситуация се стига до парадокса точно най-желаните и елитни училища да не могат да предложат целодневно обучение, защото са приели до максимума, а сега не стигат класни стаи децата да останат на училище и след обяд. В Бургас 2 от общо 32 училища в общината са с претъпкани занимални. В основното училище "Васил Априлов" и "Георги Бенковски" групите са с по 30 и над 30 деца, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието.

"Водихме разговори с директорите, но проблемът произтича от недостатъчната материална база. В същото време има изключително голям интерес от страна на родителите", обясни Светла Терзиева, експерт от "Начално образование” в инспектората.

Въпреки ограничените класни стаи, школата предпочели приоритетно да настанят малките ученици от 1-и и 2-и клас.

Директори пък са притеснени, че ако през годината настъпят размествания, полуинтернатните групи ще се разпаднат. Така губели и финансирането, което се пада по закон за всяко дете. От инспектората обявиха, че започват проверки на място за евентуални злоупотреби и реалната посещаемост. В "Георги Бенковски ” признаха за наднормените групи, но записаните деца не били достатъчно за отварянето на нови занимални. В другото училище не признават да имат проблем.

В общината от 32 учебни заведения в 29 са сформирани занимални. Обхванатите от 1-и до 4-и клас ученици са 2609, разпределени в 133 групи или средно по 19 в група.
Преглеждания: 572 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Ноември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net