Изпитен маратон за учениците след 7 и 12 клас - 15 Декември 2011 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 52
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2011 » Декември » 15 » Изпитен маратон за учениците след 7 и 12 клас
11:47
Изпитен маратон за учениците след 7 и 12 клас

Учениците след 7 и след 12 клас да очакват по-сложни изпити в края на годината. Това предупредиха днес от Министерството на образованието. Учениците и учителите да се готвят отново за изпитен маратон през месец май следващата година.

Новото е, че външното оценяване след 7 клас, с което ще се кандидатства за профилираните гимназии и матурите след 12 клас ще се проведат в едни и същи дни, но в различни часове.
Това всъщност беше и предложение на учителите още в края на мината учебна година, с което сега се съобразяват от министерството.
Защо тестовете стават по-сложни?

Повече въпроси и задачи с отворен отговор - това е сложността в новите изпитни тестове за седмокласниците.

„Това са въпросите, които проверяват уменията и компетентностите на децата да могат поне да възпроизвеждат текст, да могат да създават текст и да прилагат наученото - това, което години наред констатираме, че им липсва и че те се затрудняват. Така че ето по този начин ще проверим дали и доколко са усвоили знанията. Въпросите от затворен тип не проверяват мисленето”, коментира зам.-министър Милена Дамянова.

Така по математика в първата част на теста задачите ще са 20 вместо 25. Четири от тях ще са с отворен отговор.

Във втората част, която е за прием в гимназиите, въпросите намаляват от 5 на 4, като два от тях ще са по формат на задачите от изследването ПИЗА, а останалите два с отворен отговор. От изпитната програма отпадат темите за квадрат, трапец и равнобедрен трапец.

По български език броят на въпросите не се променя

На държавните зрелостни изпити също ще има повече въпроси за създаване на текст и формиране на теза. Седмокласници и зрелостниците ще държат тестове в едни и същи дни, но началният час на изпитите ще е различен. Тестът по БЕЛ е на 21 май, а по математика на 23 май.

Изпитните варианти отново ще бъдат определени чрез компютърна програма от цялата база данни на теми и задачи. Тази година съставянето на допълнителни въпроси ще бъде възложено на нови преподаватели.

Тази година няма да има промяна в скалата за оценяване
Но в новия закон за училищното образование е предвидено в бъдеще точките да не бъдат превръщани в оценки.

Министърът на образованието е скептичен с идеята родителите да имат право да извиняват повече отсъствия на децата си.

„Представете си, че тече учебен процес и родител взема детето си и отиват за един месец някъде. Учебният процес е право, но и задължение. Обсъждаме темата, но по-скоро се върви към затягане на режима”, каза Сергей Игнатов.

В новия проектозакон е заложено и да отпадне ограниченият брой на учебници по един предмет, одобрени от министерството. Амбицията на ведомството е проектът да бъде приет следващата година. Ако това стане, законът ще влезе в сила от учебната 2012/2013 г.


Преглеждания: 257 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Декември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net