Какво казва рейтингът на висшите училища - 25 Март 2012 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 52
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2012 » Март » 25 » Какво казва рейтингът на висшите училища
19:56
Какво казва рейтингът на висшите училища
Най-добре е да се учи Информатика, Компютърни науки, Медицина, Фармация, Стоматология, Инженерство, Право, Военно дело...
Завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски"и "Военно дело" във Военната академия "Г.С. Раковски" получават най-високи заплати след дипломирането си.

Това се вижда в рейтинга на висшите училища по професионални направления, създаден от министерството на образованието и Институт "Отворено общество".

Завършилите Военна академия още преди да постъпят там вече са полковници и не могат да бъдат сравнявани с младежите, които завършват университет. Безработицата сред завършилите военни училища е най-ниска. А средната безработица на завършилите висше обрзование през последните пет години е само 3,98 %.

Между 10 и 12 милиона лева ще се разпределят през юни между държавните висши училища, които са първо и второ място в професионалните направления от новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България.

Това стана ясно, след като министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов представи новите рейтинги.

Чрез първото издание на рейтинговата система на университетите през 2011 г. най-добрите професионални направления във висшите училища получиха до 11% по-голямо финансиране, извън бюджетните си средства. Сега през юни те ще получат до 25% по-голямо финансиране, обеляза министър Игнатов.

Рейтинговата система не е рейтинг на университетите, а на отделните специалности в тях. Актуализираното издание за 2012 г. съдържа информация за 51 акредитирани висши училища, които предлагат обучение по различни специалности в 52 професионални направления.

Системата дава възможност университетите да бъдат сравнявани на базата на 49 индикатори.
Те измерват различни аспекти на учебния процес и на научната дейност, на удовлетвореността на студентите от учебната среда и от социално-битовите и административните услуги, на престижа на съответното висше училище, на реализацията на завършилите го студенти.

Новост в рейтинговата система са индикаторите за приноса към осигурителната система и за регионалната значимост на висшите училища. За изработването на рейтинговата система е използвана информация от университетите, от Националната агенция за оценяване и акредитация от модула "АдминУни" в информационната система на образованието, от НОИ, от международни научни бази от данни за цитираемостта на преподавателите, както и от анкетно проучване сред 15 000 студенти.

Рейтинговата система дава възможност на кандидат-студентите, да се запознаят с предварително изготвените стандартизирани класации в нея, но и да си изработят собствени класации, за всяко едно от 52-те професионални направления във висшето ни образование.

Военно дело е направлението с най-добра реализация, най-висока степен на приложение на придобитото образование и най-висок дял на осигурени сред завършилите. Сред специалностите с отлична реализация са медицината и математиката.

Софийският университет като цяло е с най-много първи позиции в класациите, но той обучава студенти в много направления. По показател научни изследвания традиционно сред първенците са Техническият университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет.

Икономиката е най-масовото професионално направление. Завършили са го 55 000 души през последните пет г. На двама инженери се падат по двама икономисти и един от администрация и управление. Математиката е "бутикова" специалност.
Средният успех от дипломата за средно образование на всички записали се за студенти е над 5,50.
90 на сто от абсолвентите работят по специалността. Всеки втори обаче не се реализира на българския пазар на труда. Всеки трети студент в медицинските институти е чужденец.
 
Завършилите "Туризъм" най-трудно си намират работа по специалността - едва от 8 до 27% се реализират в бранша.

Специалността "Фармация" е с висок престиж, висок процент на приложение на дипломата и много ниска безработица сред завършилите.

Средният осигурителен доход на завършилите направление "Електротехника, електроника и автоматика" се нарежда сред петте най-високи в страната. Но по отношение на безработицата за различните висши училища стойностите варират от 2% до над 10%.

В направлението "Общо инженерство" Техническият университет - София и Химикотехнологичният и металургичен университет - София са лидери в класацията. Минно-геоложкият университет "Свети Иван Рилски" има много добри показатели за реализация на пазара на труда.

Направление "Политически науки" също е с висок престиж. Завършилите са със сравнително висок осигурителен доход и ниска безработица.

При "Стоматология" осигурителният доход на завършилите е по-нисък от очакваното за тези специалности. Но нивата на безработица са много ниски, а приложението на висшето образование е доста високо.

1096 лв. е средният доход на завършилите право в СУ "Св. Климент Охридски" - не много повече от дохода на завършилите физически науки там - 1009 лв.
Преглеждания: 226 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net