Комисията "Фулбрайт" обяви новите си конкурси - 12 Декември 2011 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Класирахте ли се на национален кръг на олимпиада
Общо отговори: 41
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2011 » Декември » 12 » Комисията "Фулбрайт" обяви новите си конкурси
09:54
Комисията "Фулбрайт" обяви новите си конкурси
Годишно за обучение в САЩ заминават между 15 и 18 българи Българо-американската образователна комисия "Фулбрайт" обяви новите конкурси за стипендии за академичната 2013/2014 г. Годишно по линия на програмата за обучение в престижни американски институции заминават между 15 и 18 български стипендианти. Дейността на комисията се финансира основно от Държавния департамент на САЩ, като на година се отпускат около 700 000 долара. Съфинансирането от страна на българското правителство е в размер на 140 000 долара.

Българските кандидати трябва да владеят отлично английски език, което се доказва с валидни резултати от американските стандартизирани тестове. До конкурсите не се допускат лица с двойно гражданство - българско и американско, и притежатели на зелена карта и работна виза. Друго изискване към желаещите е да са в добро здравословно състояние. Важна част от кандидатстването е представянето на три препоръки и покана от образователна институция в САЩ. Крайният срок за кандидатстването за всички стипендии за академичната 2013/2014 г. е 2 май 2012 г. За особено предимство се счита, ако до този срок се представят и резултатите от тестовете, но крайният срок за това е 17 септември 2012 г.

Подробна информация е публикувана на http://www.fulbright.bg/


Стипендии за преподавателска и изследователска дейност

Тази програма дава възможност на български учени и университетски преподаватели да работят по специалността си от 3 до 5 месеца в престижни институции в САЩ. Програмата е достъпна за специалисти от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. Кандидатите се подбират чрез конкурс. Интервютата с допуснатите до втори тур кандидати се провеждат през първата половина на юни, като всеки от тях се уведомява за датата и времето на интервюто. Освен общите изисквания допълнително условие към кандидатите е да имат завършена докторска степен.

Стипендии за магистърски и докторски програми

Финансирането по тази програма е в рамките на една академична година (10 календарни месеца). Стипендиите са насочени към желаещи да се обучават за магистърска или докторска степен, а право на участие в конкурса имат кандидати от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. Конкурсът се провежда на два етапа - по документи и интервю. Кандидатите трябва да са под 40 години и да са защитили бакалавърска степен най-късно до 1 септември 2012 г. Отличното владеене на английски език се доказва с високи резултати от тестовете TOEFL, GRE или GMAT в зависимост от специалността. Нямат право на участие лица, които са живели в САЩ през 5 от последните 6 години.

Съвместна стипендия за магистри по бизнес администрация "Фулбрайт" - Бизнес колеж "Прайс" към Университета на Оклахома

Стипендията е в срок от 2 академични години и е за магистърска програма по бизнес администрация. Кандидатите трябва да владеят отлично английски език и да са издържали тестовете iBT TOEFL с резултат над 81 т. и GMAT с минимален резултат 650 т. Желаещите трябва да имат завършена 4-годишна бакалавърска програма и висок среден успех от следването, а дипломата трябва да бъде получена най-късно до 1 септември 2012 г. И за този конкурс важи условието кандидатите да не са живели 5 от последните 6 години в САЩ. Не се изисква предварителна подготовка в областта на бизнес администрацията.Съвместна стипендия "Фулбрайт - Благодарност към Скандинавия"

Българо-американската комисия за образователен обмен и институт "Благодарност към Скандинавия" към Американския еврейски комитет обявяват конкурс за едногодишна стипендия за магистърска програма в престижен университет в района на Ню Йорк. Стипендията е предназначена за български студенти, завършили бакалавърска степен. Програмата е израз на признателността на еврейската общност към България във връзка със спасяването на българските евреи през Втората световна война. За предпочитане е кандидатите да специализират в някоя от областите човешки права, история, социология, еврейски изследвания, междукултурна комуникация и др. Бакалавърската степен трябва да е получена до 1 септември 2012 г. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години и не трябва да са живели в САЩ през 5 от последните 6 години. Допълнително условие към желаещите е да представят есе на тема "Борбата против нетолерантността, расизма и екстремизма в съвременния свят и толерантността на България, проявена към евреите през Втората световна война".

Стипендии за изследователска дейност на докторанти

Програмата "Фулбрайт" дава възможност на студенти в докторски програми да се занимават с изследователска дейност в престижни университети в САЩ. До участие в конкурса се допускат кандидати от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. Финансирането по програмата е за срок от 6 месеца. За тази програма се предвижда допуснатите до втори тур кандидати да се явяват на интервю. Изискванията са валидни резултати от тест iBT TOEFL (най-малко 81 т.), да са докторанти във висши учебни заведения и да представят изследователски проект, който е значим за съответната научна сфера и осъществим в рамките на програмата. Друго условие е да са под 40 години. И за тази програма е валидно условието кандидатите да не са живели в САЩ през 5 от последните 6 години.

Стипендия "Хюбърт Х. Хъмфри"

Програмата в чест на покойния сенатор и вицепрезидент на САЩ Хюбърт Х. Хъмфри е учредена през 1978 г. Тя дава възможност на изявени специалисти да повишат професионалната си квалификация в САЩ. Стипендии се отпускат на професионалисти от цял свят, заемащи ръководни или експертни длъжности в някоя от следните области: превенция и лечение на наркомании и медикаментозни зависимости; превенция и контрол на ХИВ/СПИН; здравна политика и управление; превенция и контрол на трафик на хора; право и човешки права; планиране на образованието; управление на човешки ресурси; публична администрация и анализ на обществена политика; комуникации/журналистика; управление на природни ресурси и околна среда; градско и регионално планиране; аграрна икономика; индустриално управление; икономическо развитие, финанси и банково дело. Сред допълнителните изисквания към кандидатите в този конкурс са да имат защитена бакалавърска степен и минимум 5 години стаж по специалността. Желаещите не трябва да са навършили 50-годишна възраст. Критериите за подбор са: проява на ярки лидерски качества и подчертан интерес към обществената сфера; адаптивност и личностна съвместимост; представителност и отговорност, изграждащи вярна картина за културата и традициите на България. С предимство се ползват кандидати, които не са участвали в специализации в САЩ. За този конкурс са необходими две препоръки, които могат да бъдат приложени към електронния формуляр или да се изпратят директно до комисията.

Стипендия за развитие на гражданското общество

Тази стипендия се осъществява съвместно с "Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа". Програмата е за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество. Продължителността на стипендията е от 3 до 5 месеца. Програмата е предназначена за ръководители и представители на български неправителствени организации, работещи за развитието на гражданско общество в България. Стипендията покрива разходите за месечна издръжка, пътуване до САЩ и здравни застраховки. От кандидатите се изисква да представят официална покана от американска неправителствена организация или университет.
Преглеждания: 265 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Декември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net