Компютърни програми – малко повече за тях - 13 Декември 2014 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Харесва ли ви подобрения дизайн на сайта?
Общо отговори: 22
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2014 » Декември » 13 » Компютърни програми – малко повече за тях
11:33
Компютърни програми – малко повече за тях

Изпълнението на всеки алгоритъм от компютър изисква предварителното му записване на разбираем за компютъра език, наречен език за програмиране. Текстът на алгоритъм се нарича програма, дейността, свързана със създаването на програми – програмиране, а специалистите, създаващи програми – програмисти.

Идентификатор

Имената на величините, както и при алгоритмите, се означават с идентификатори. Най-често идентификаторът е низ от знаци, започващ буква, а следващите знаци могат да бъдат букви и цифри. Идентификаторите се използват за означаване на имена на програми и програмни части – функции и процедури, които имат същия смисъл, който използвахме при алгоритмите.

Обикновено във всеки език за програмиране съществува множество от идентификатори, които представляват думи със специално предназначение. Те се наричат ключови думи за езика. Такива думи използвахме  и в нашия език за описание на алгоритми: Въведи, Изведи, За, до, Ако, Функция и др. Например в езика Pascal ключови са думите: if, do, while, var, procedure и много други. В езика Basic някои от ключовите думи са същите, но това невинаги означава, че те имат един и същ смисъл в двата езика.

Величини – константи, променливи и изрази

Както знаем, величините имат тип и той се определя от множество от стойности и множество от операции, които могат да се прилагат над тези стойности. Величините са константи и променливи и с помощта на операции и скоби се конструират изрази от съответния тип данни.

Оператори. Синтаксис и семантика

Командите в много езици за програмиране се наричат оператори. Операторите се записват по строги граматически правила. Множеството от всички такива правила определя синтаксиса на езика за програмиране. Когато не е спазен синтаксисът на някакъв оператор, тоест начинът, по който той се изпълнява, определя неговата семантика. Първоначално изучаването на всеки език за програмиране се свежда до изучаването на неговия синтаксис и семантика. Както знаем, за описание на синтаксиса на някакъв изкуствен език се използват други езици, наречени метаезици.

Функции и процедури

Подалгоритмите в езиците за програмиране се наричат подпрограми. Въпреки, че има разнообразие по отношение изграждането на една програма от подпрограми, то най-често подпрограмите се използват по същия начин, по който използваме подалгоритмите.

Структура на компютърната програма

Програмите обикновено започват със заглавна част, в която се указва името й. При алгоритмите могат да се използват не само прости величини, но и съставни и ние ги нарекохме структури от данни. Използването на величините в програмите обикновено изисква явно обявяване (деклариране) на техния тип. За съставните величини се изисква да се укаже и съответната структура от данни (масив, запис…). Това деклариране се извършва в т.нар. част за описание на данните.

Описанието на данните силно подпомага описанието на действията с данните в програмата и това се извършва в частта описание на действията.

Преглеждания: 315 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Декември 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net