МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ОТЛИЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ С НАГРАДАТА „ПИТАГОР” - 27 Юни 2012 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 52
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2012 » Юни » 27 » МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ОТЛИЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ С НАГРАДАТА „ПИТАГОР”
19:51
МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ОТЛИЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ С НАГРАДАТА „ПИТАГОР”
На 26 юни 2012 г., хотел „Шератон” в София отвори врати за Четвъртата годишна церемония по връчване на наградите за наука „Питагор". Домакин на церемонията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Министър Игнатов поздрави представителите на академичната общност и гостите на тържествената церемония, обръщайки се към тях с думите „Съвременни питагорейци”. „Радвам се, че наградите за наука „Питагор” се утвърдиха като престижно годишно събитие, отличаващо най-добрите български учени. Българските учени имат право на свой празник. Учените са едни от най-щастливите хора на света. Дори в условията на криза, в условията на неразбиране, ученият е този, който ежедневно извоюва победи. Защото всеки от хората, които правят наука е радостен от това, че в този ден е успял да даде отговор на въпроси, на които стотици преди него не са могли да отговорят. Самурайският дух на учените, просъществувал през хилядолетията е този, който ни дава право да сме горди и щастливи дори и тогава, когато има финансови проблеми”, сподели още министър Игнатов.

За наградите „Питагор” бяха номинирани 16 учени в 7 категории. Авторитетно седемчленно жури от изтъкнати представители на академичните среди с председател академик Стефан Додунеков определи призьорите.

Като домакин на събитието министър Игнатов връчи голямата награда „за успешен ръководител на международни проекти” статуетка „Питагор”, творба на министъра на културата Вежди Рашидов, и чек за 10 000 лв. на проф. дхн Ованес Мекенян от Лабораторията по математична химия в Университета „Асен Златаров” - Бургас.

Другата голямата награда „Питагор” за млад учен с чек за 10 000 лв. и статуетка, бе връчена на доц. д-р Екатерина Борисова от Института по електроника на БАН от проф. Валерия Фол.

На церемонията присъстваха още председателят на БАН акад. Стефан Додунеков заедно със своя колега акад. Никола Съботинов. Те връчиха съответно награди за утвърден учен в областта на природните и математическите науки на проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и в областта на техническите науки – на чл.-кор. проф. дтн Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика на БАН. Победителите бяха удостоени с кристални плакети „Питагор” и чекове за 5000 лв.

Проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, отличи доц. д-р Андрей Чорбанов от Институт по микробиология на БАН в категорията „Утвърден учен в областта на биомедицинските науки".

Призът за „утвърден учен в областта на обществените и хуманитарните науки” отиде при проф. дин Димитър Попов от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Наградата бе връчена от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Отличие за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса беше присъдено на доц. д-р Димитрина Йотова Илчовска от Института за царевицата, гр. Кнежа. Г-жа Илчовска получи наградата си от Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

Министерството на образованието, младежта и науката, като институция, която окуражава развитието на млади таланти, избра на тазгодишното награждаване абсолвенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" да изпълнят произведения пред отбраната публика на Годишните награди за наука „Питагор".
 
Източник : Сайта на МОМН
Преглеждания: 232 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Юни 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net