МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА „РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО ПРОСТРАНСТВО: ОБЕДИНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА НА - 22 Януари 2012 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Успяват ли да се ориентирате в сайта
Общо отговори: 32
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2012 » Януари » 22 » МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА „РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО ПРОСТРАНСТВО: ОБЕДИНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА НА
17:29
МИНИСТЪР ИГНАТОВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА „РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО ПРОСТРАНСТВО: ОБЕДИНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА НА
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов взе участие в работна среща на високо ниво на тема „Реализиране на Европейското научноизследователско пространство: Обединяване на усилията на национално и европейско ниво”, която се проведе на 19 и 20 януари 2012 година в гр. Блед, Словения.

В своето изказване по време на Втората сесия на срещата на тема „Визия за осъществяване на Европейско научноизследователско пространство”, министър Игнатов подчерта, че темата за научноизследователските кариери е фундаментална за развитието на общество, базирано на знанието. „ Европа се нуждае от добре обучени и конкурентноспособни научноизследователски кадри, за да се подкрепи изграждането на реална икономика, базирана на знанието и да се насърчат иновациите. Днес се нуждаeм от нови познания, нови продукти и нови подходи, за да се справим с големите предизвикателства, с които се сблъскват нашите общества”, сподели той.

Трудовият пазар за научноизследователски кадри все още е твърде фрагментиран, съществува сегрегация между академичните кариери, кариерите в индустрията и в други сектори. Министър Игнатов оцени Европейската рамка за научноизследователски кариери като една добра стъпка за създаване на единен пазар за знания, научноизследователска дейност и иновации.

С приемането на новия Закон за развитие на академичния състав в Република България и Националната стратегия за развитие на научните изследвания през 2011 година, се предоставят благоприятни условия за свободен избор за развитието на научноизследователска кариера, гарантира се публичният интерес към качеството на образованието и на научноизследователската дейност, подкрепя се обменът на специалисти.

Министърът представи и основните научни приоритети за България, както и някои конкретни действия, планирани за изпълнение на национално ниво през тази година, а именно: Насърчаване на университетите да използват иновативни подходи при обучението на своите студенти. Финансова подкрепа при покриване на таксите за обучение на студенти, предоставяне на стипендии и награди, стимулиращи постигането на отлични резултати. Подкрепа за пост-докторанти и млади учени, чрез предоставяне на стипендии за стажове, обучения и грантове за научноизследователска дейност, в страната и в чужбина, включително за изследователски визити във високотехнологични научноизследователски институти. Насърчаване на студентските стажове в предприятия, подкрепа за реализацията на съвместни програми между бизнеса, университетите и изследователските организации в областта на научната дейност.
В рамките на посещението на министъра беше осъществена и двустранна среща с г-н Игор Лукшич, министър на висшето образование, науката и технологиите на Република Словения, на която двамата министри обсъдиха сътрудничеството в сферата на научните изследвания, както и възможността за актуализиране на нормативната база за сътрудничество между двете страни в областта на образованието и науката.
mon.bg
Преглеждания: 177 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Януари 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net