В детската градина ще обясняват на дацата за половата система и размножаването. - 22 Януари 2012 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Класирахте ли се на национален кръг на олимпиада
Общо отговори: 41
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2012 » Януари » 22 » В детската градина ще обясняват на дацата за половата система и размножаването.
17:35
В детската градина ще обясняват на дацата за половата система и размножаването.

Още в предучилищната група децата ще учат каква е разликата между половете и как са устроени човешките тела. Новият закон за детето натоварва здравния и просветния министър да подготвят подходящи учебни програми за сексуалното и репродуктивно здраве, както и за семейното планиране. От години българските гинеколози бомбардират с подобни искания образователното министерство, но до момента това не се случваше. Сега новият закон ще ги задължи да въведат такава дисциплина, като обучението ще продължи до края на гимназиалния курс и постепенно знанията ще стават все по-сложни.
Битката за въвеждането на сексуалното образование има 20 години история у нас, припомни Мариана Банчева от Националната мрежа за децата.
Няколко неправителствени организации обаче
скочиха срещу новия закон
който въвежда часовете по секс. Причината е, че така можело "да бъдат наложени абортите и хомосексуализмът като приемливи морални категории". Подобна политика излага невръстните ученици на хомосексуална пропаганда, възмути се юристът д-р Виктор Костов от „Свобода за всеки - адвокати". Той смята още, че с репродуктивното здраве и семейното планиране у нас се занимават главно „радикални феминистки и хомосексуални организации".
След Гренландия българските деца са вторите в ЕС, които започват ранен сексуален живот още към 14,5 г., показва проучване на Холандската асоциация за семейно планиране. В същото време по използвани предпазни средства и контрацептиви ние сме на последите места. Заради това ранното сексуално образование е изключително полезно, твърди доц. Милчо Сираков, шеф на трета гинекологична клиника „Репродуктивно здраве, стерилитет и детско-юношеска гинекология" в столичния Майчин дом.
Сегашните деца знаят много повече от нас на тяхната възраст, но, от друга страна, знанието им е изключително хаотично. Семейството и обществото в момента не могат да дадат необходимата здравна и сексуална култура на юношите и заради това тя се формира стихийно, смята Мариана Банчева от НМД. В Швеция сексуалното и здравното образование е въведено още през 1956 г., когато държавата се притеснила от много високия брой на ученическите аборти. Щом започнали да учат хлапетата как идват децата, каква е разликата между майките и татковците, те намалели дотолкова, че сега показателите са едни от най-ниските в целия ЕС.
Във Франция учебникът по биология за 13-годишните има 20 страници за противозачатъчните, твърди доц. Сираков. Според него е подходящо да се започне в предучилищната възраст, понеже тогава хлапетата
започват да си играят на „Чичо доктор"
и естественото детско любопитство ще помогне да възприемат по-лесно здравните знания. Когато собствените ми деца бяха малки, аз откровено им разказах как идват бебетата, без да използвам разни щъркели и зелки. Те бяха много горди пред връстниците си, че знаят „неща за големите", припомня си доц. Сираков.
Според Рада Стаменкова, шеф на Българската асоциация за семейно планиране и сексуално възпитание, преди година заедно със социолози направили допитване до учениците в училища от София, Русе, Сливен и Завет. Почти 80% от децата обявили, че искат да учат за сексуалното здраве, но в отделна дисциплина. Останалите също смятали, че има нужда от подобен предмет, но не вярвали, че родното школо може да осигури качествено знание.
В момента се разработва специален стандарт за гражданско интеркултурно и здравно образование. Освен сексуална култура то ще трябва да научи младите българи на правилно хранене, на хигиена, на възможностите на безопасния секс и т.н.
Зам.-министър Валентина Симеонова: Така си спестяваме много проблеми

Когато въвеждаме сексуалното възпитание още в предучилищния курс, ние правим инвестиции в ранното детско развитие. Така коментира новите текстове в Закона за детето зам.-министърът Валентина Симеонова. Тя не крие, че е останала много изненадана от възраженията на няколко неправителствени организации. Аз съм убедена, че с ранното обучение прилагаме ефективна превенция на много проблеми, които ще дойдат по късно, смята зам.-министърката. Тя напомни, че имаме изключително много аборти при малолетните. С ранните бракове също имаме сериозни проблеми, както и с различните заболявания, предавани по полов път. Не учим децата на репродуктивно здраве, а оттам и на семейно планиране, твърди Симеонова. Ако работим целенасочено по развитието на една програма за образование на детето още от 5 години, ако започнем да говорим с него открито, то със сигурност ще намери отговорите на неудобните въпроси, които задава понякога на своите родители, смята зам.-министърката.

Преглеждания: 267 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Януари 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net