В гимназиите - 100 минути на ден математика - 14 Ноември 2011 - Сайт за образование + форум
Бърз вход

 
Реклама
Матури 2016
Линк 2
Линк 3
Линк 4
 
Анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 52
 
Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
 
 
Главна » 2011 » Ноември » 14 » В гимназиите - 100 минути на ден математика
10:02
В гимназиите - 100 минути на ден математика
Новият закон за училищното образование е почти готов и до Коледа трябва да влезе в парламента, съобщиха авторите му. С проекта се променя възрастта, на която учениците завършват основно образование - това вече ще става след 7-и клас. Гимназията пък се дели на два етапа. 100 минути математика или история на ден за абитуриентите. Така може да изглежда учебната програма на тийнейджърите в близкото бъдеще. Авторите на проекта за нов закон за училищното образование предвиждат възможността учителите да могат да сливат няколко часа по един и същи предмет в блок. Те обаче ще бъдат задължени да дават на децата почивка на всеки 40 минути, за да не се претоварят.
Идеята е така учениците да навлязат по-дълбоко в материала - нещо, което само за един учебен час не е възможно, поясни пред "Стандарт" един от авторите на проекта Асен Александров. Сливането се предвижда само за учениците от гимназията, които изучават профилиращи предмети. Обединяването на часове може да се извършва само по дисциплините, по които децата вземат профил. В последния училищен етап те са общо 4 на брой.
Въвежда се и още един нов учебен час - по сърфиране в нета. Идеята му е учениците да имат равен шанс в овладяването на мрежата. Така децата, които нямат компютър у дома, ще могат да усвоят новите технологии. В този час няма да се получават конкретни ИТ знания. Децата ще могат да ровят свободно в нета и дори да чатят със свои връстници в социалните мрежи. Една от целите на този час е и да научи хлапетата да се грижат за своята безопасност в нета - например да не качват лични данни.
Матура вече ще може да се държи само по профилиращ предмет, предвижда още новият законопроект. Това означава, че децата ще могат да избират втория си задължителен зрелостен изпит само между 4 предмета. За сметка на това вече матура ще може да се държи и по рисуване и физкултура. Авторите обаче имали сериозен проблем със зрелостния изпит по спортни умения, защото там учениците не могат да останат анонимни. Дори по рисуване има начин да бъде засекретено коя картина на кой абитуриент е, но по физическо това е абсолютно невъзможно, казаха авторите на проекта. Затова те все още не са наясно дали този предмет няма да отпадне в окончателния вариант на закона. 
 
 
Източник: www.kadedaucha.com
Преглеждания: 194 | Добавено от: kamentk | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Ноември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Pеклама
 Чат
 
Реклама
Брой посещения от откриването на сайта
Hit Counter
 
Copyright Камен Кънчев © 2017
Checkpagerank.net